2017. január 26., csütörtök

A főkonzul


Csiszár Jenő kinevezése a milánói főkonzulátus vezetőjének inkább mulatságos, mint bosszantó. Főkonzulnak lenni azonban Milánóban olyan munka, ami jelentős tapasztalatot és komoly munkabírást követel. Fontos gazdasági központ, tele nagynevű gyárakkal és intézményekkel, ott nem csak mókázni kell, azután ott az a sok arra járó, bajba került magyar állampolgár, az ő ügyeiket is intézni kell. Éppen a veronai baleset mutatott rá mindennél erőteljesebben a magyar diplomáciai kirendeltségek hatalmas felelősségére. Nagyon jól kell ismerni a nemzetközi jogszabályokat, az olasz társadalmi életet és magas fokon beszélni a nyelvüket. Hát ezeknek kellene Jenőnek megfelelnie. Hazafias cselekedeteiért nyilván mehetett volna valami távoli, csendesebb helyre, ám közismert, Olaszország iránt érzett szeretete miatt választotta Milánót, ez fontos szempont, de nem szabad meghatározónak lennie. Azzal, hogy a külügyi vezetés ezt támogatja, lényegében viccet csinál a diplomata-szakmából. Arra utal, hogy ez egy olyan munka, amire gyakorlatilag, ha van kellemes politikai háttere, mindenki alkalmas. Felesleges hosszú éveket eltölteni a Külügyminisztériumban, felesleges tapasztalatokat szerezni korábbi kiküldéseken. Legyél politikai kedvenc és megkapod ingyen.
         Pekingben volt szerencsém ismerni a svájci konzult, aki hatodik külföldi kihelyezését követően, hatvan évesen, akkor ment nyugdíjba.
         -Soha nem akart nagykövet lenni? – kérdeztem akkor tőle.
    -A konzuli szakmát tökéletesen megtanulni soha nem lehet – felelte mosolyogva. – Én erre tettem fel az életemet.
         Hát ennyit.

         

6 megjegyzés:

  1. Gyurikám! Nem az első, s félek, nem is az utolsó eset, hogy ilyen embereket neveznek ki misszióvezetőnek. Sajnos én nem tudom viccként értékelni, inkább sírni tudnék... Ami pedig az alkalmasságát illeti: legalább nem lóg ki a jelenlegi mezőnyből!

    VálaszTörlés
  2. Kettovel tobb beosztott lesz Milanoban, hogy legyen kello konzuli szakertelem. Igy mindenki szeretni fogja locsiszart, teremtett egy zsiros munkahelyet. Ezert be fogja a szajat mindenki....

    VálaszTörlés
  3. Lényeg hogy a Nemzetközi Tanulmányok szakra csak a legmagasabb pontszámokkal lehet bejutni,és feleslegesen képzik a jóképességű embereket.Ez is nagyon sok pénzbe kerül az államnak csak úgy mint az orvosképzés.Ez nem csípi a szemüket az illetékeseknek?

    VálaszTörlés
  4. Nem fél,hogy teljesen kiábrándulnak az emberek?

    VálaszTörlés
  5. A seggnyalás is politikai cselekedet?

    VálaszTörlés
  6. Az első "alkalmatlan" vagy "méltatlan" ember lenne akit kineveznek? (SZerintem egyik sem) Kapásból fel lehetne sorolni nálánál sokkal rosszabbakat.

    VálaszTörlés